Arbeidsområder:
Relasjonsledelse
Relasjonskompetanse
Relasjonspedagogikk Nyhet
Endring/omstilling
Humor - Helse - Ledelse
Coaching
Kommunikasjon og samhandling
Kontflikthåndtering
Lagutvikling
HMS -
NÆRVÆRSLEDELSE

Et lite hus for store tanker

Jan Spurkeland greide å overbevise oss om at et rom fullt av stillhet og gamle ting kan være like nyttig som en hjemmekino proppet med fancy høyttalere og lydeffekter...

Artikkel fra Bergens Tidende
Magne Reigstad
Publisert: 27.feb. 2004, 06:00
magne.reigstad@bergens-tidende.no

I det romslige tunet på Seim har han reist enda et lite hus, grovt i panelet og tekket med torv. Skiltet ved døren forteller at vi stiger inn i et «Reflektorium», et underlig fremmedord, men det stemmer gjesten til høytid.

- Dette er et sted der du skal la tankene løpe fritt, sier verten og stikker til oss et par duntøfler. De tykkfôrete greiene holder beina varme. Han mener varme føtter hjelper på det gode tankearbeidet.

Du vet aldri hva som kommer ut av en samtale med dette mangfoldige mennesket. Vi reiste til Lindås på husreportasje, men prosjektet gikk ikke helt etter oppskriften.


Himmelbrevet
- Dette er et himmelbrev, utstedt i København, forklarer Jan Spurkeland og peker på et innrammet, håndskrevet brev i gammeldansk språkdrakt. Sterke saker signert «Jesu av Nasareth».

Husets grunnflate er på beskjedne 25 kvadratmeter. Veggene er kledd med grovt panel. Øverst på ene gavlen henger gjenstander som karfolkene på garden brukte, mens det på motsatt side henger vaskebrett og melkespann med bærereim.

Et artig familiemuseum, lokalhistorie fra Lindås - men det er langt fra hele hensikten med samlingen.

Trener sjefer
Jan Spurkeland reiser land og strand rundt og lærer sjefer samtalens kunst, og han driver kurs i lagbygging. Han skriver etterspurte bøker om ledelse og bistår når store organisasjoner må omstille seg, det vil oftest si flytte på eller si opp mennesker. Spurkeland veileder i konflikthåndtering og gir ledere tips om kunsten å lytte til andre enn seg selv.

Hva har så innredningen av dette vesle huset å gjøre med et så krevende levebrød?

«Pynten» på veggene skaper atmosfære og stimulerer menneskene rundt langbordet til refleksjon.

Historien viktig
- Du må vite hvor du kommer fra når det skal utvikles nye visjoner, sier veilederen.

Og så skjer det at blikket vårt begynner å klatre oppetter de grove veggene. Kvistene i det grove veggpanelet blir til de underligste figurer. Spurkeland lar det sive dempet, håndplukket musikk ut fra stereoanlegget.

Tanker og øyne fester seg på de mer eller mindre tannløse, gamle høyrivene og fortsetter langsetter hanebjelken over på kvinnesiden - til skurebrettet.

Nydelig utsikt
Vinduet i nordveggen gir utsikt til Lurefjorden og øyene helt nord i Austrheim. Utsikt er vakkert og nødvendig, får vi vite. Utenfor i takskjegget henger istapper, og vintersolen får dem til å glitre som kostbare prismer. Innomhus varmer duntøflene beina.

Selv den mest enøyde og selvsentrerte leder vil bli påvirket i slike omgivelser. Veggene rundt utsiktsvinduet er dekorert med tegninger som avslører at fantasien har herjet stygt her på bruket opp gjennom tidene. Spurkeland har skrevet revy og lokalhistorie og ikke å forglemme alle epistlene om slarvekjerringen Spøt-Olina.

Bruk loftet
Spurkeland kan ha et poeng når han sier at hjemmekino og heftig musikk ikke vil gi samme frasparket til tanken. Men alle eier ikke et gardstun stort nok til både tennisbane, lavvo, enda et uthus og våningshus med garasje.

- Det trengs ikke alle verdens plass. Gi deg selv et lite sted der du får fred for fjernsyn og annet spetakkel. Et lite rom i kjelleren, hytten eller en krok på loftet gjør nytten. Menneskene trenger til et fredet sted - et reflektorium.

 
VELVALGT: Navnet på den siste tilveksten i tunet på Seim, sier klart nok fra om hva slags virksomhet som skal bedrives her inne.
FOTO: MAGNE REIGSTAD
ILER LANGSOMT: Jan Spurkeland - rådgiveren som har liten tro på at ekstreme øvelser best fremmer gode tanker og samspill mellom mennesker. Han hevder det er like viktig å leve langsomt og bruke historien til å sette ting i det rette perspektiv.
- Det er viktig å leve langsomt, sier rådgiveren og medgir at han selv nok er litt seint ute. - Burde nok begynt å tenke etter slike spor alt for ti år siden.

Tviler på profetene
Spurkeland går mot strømmen her oppe på høydedraget. Han tror lite på profeter som sier at menneskene må gjennom ekstreme utfordringer for å bli flinkere til å løse opp hverdagens floker.

- Jeg tror lite på at det ekstreme og såkalte kick utvikler tankene dine, sier han og anviser huset med torvtaket som et slags motstykke.

Spurkeland har samlet mange familieklenodier i dette vesle huset. Gårdsredskap og arvegods blir lett begripelige bilder på nødvendig omstilling og utvikling.

Her inne henger et horn bestemoren blåste i når arbeidsfolket skulle kalles hjem til mat. Verten får bare frem en liten pipelyd. Dagens bestemor ville ventelig sendt en SMS.

Ikke gå i sirkel
Historien stimulerer tankene og gir nåtidsmennesket perspektiv på tilværelsen. Arvegods i alle hus og hjem er også til slikt bruk.

- Se bakover, men gå ikke i sirkel. Ta med deg videre de gode opplevelsene. Menneskene har kanskje en tendens til å sørge mer over endringer i stedet for å glede seg over muligheter med det nye, sier verten.

I en liten tømmerkoie driver han et dialogstudio. Ungene fra barnehagen kaller stedet Eventyrhytten, trolig treffende uansett hvilken aldersgruppe som sitter der. Vanligvis er det vise menn og kvinner som benker seg på skinnfeller og prater seg til enda mer viten om samhandling, lagarbeid og ledelse. De kommer hit fra småbedrifter og store organisasjoner.

Ekte sauelukt
Lukten av sau pirker i neseborene i Eventyrhytten. - Når det lukter godt og ekte, skjer det noe i menneskesinnet, forklarer Spurkeland.

Fuglekvitteret knuser stillheten i tunet på Seim, men slik en støy er til å leve med. Forleden talte Spurkeland 88 ravner i langsom glideflukt over skogholtet.

Den travle veilederen bruker store doser av sin egen medisin ...